Adott egy mágikus világ ahol a mágiát használni nem tudó Normákat megvetik, kiközösítik és eldobható fegyverként használják a sárkányok legyőzésére. Kezdőknek a sötét sztori és a fanservice érdekes kombinációjaként ajánlom, veteránok ezt már láttátok…

67515 Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondo
25 részes
2014 ősziben indult
Mal: 7.49
1527. helyezés,
AA link
BD-n már megjelent 🙂

Mint a bevezetőben említettem kezdetben adott egy tökéletes utópia ahol mágiával élnek az emberek boldog és teljes életet. Pénz és egyéb romlott dolgok nélkül. Ebbe tökéletesen békés világban egyetlen tökéletlenség létezik a Normák. Időnként néhány lány azzal a szerencsétlenséggel születik, hogy képtelen manát használni. Az emberek éppen ezért félik és gyűlőlik őket, veszélyes  és antiszociális szörnyek bélyegzik meg őket. Az emberiség megóvása érdekében vadásznak rájuk, hogy karanténba dugják őket. A történetünk úgy indúl, hogy Ange hercegnőről kiderül a felnőtté avatási ünnepségén, hogy ő is egy Norma. Az anime egyik legerősebb része a Normákkal szembeni kirekesztés hatásainak nem éppen finomkodó bemutatása, mind az emberek, mind a Normák szemszögéből. A karantén szigeten Arzenálon kiderül, hogy a Normákat, mint fegyver vetik be a másik dimenzióból érkező sárkányok legyőzésére akiket a kormányzat eltitkolt az emberek elöl. A sorozat egész jó a világ teremtésben, ahogy egyre jobban megismerjük ezt az Utópiának induló poklot úgy foglyuk egyre inkább szeretni ezt a világot, vagy legalábbis a szereplőket biztosan. Becsületére legyen mondva, hogy sem a karakterábrázolásnál, sem a világbemutatásnál nem finomkodtak a készítők ami egy elég sötét hangulatot ad, főleg az elején. A későbbiekben ahogy Ange felenged és a többiek is elfogadják úgy egy kicsit veszít a sztori a nyomásból, de ez még nem baj. Bevezetés lezárásának még annyit, hogy ritkán látni egy ennyire jól és gondosan megalkotott világban, szép egyenes  és  jól lezárt történetvezetést látni egy fanservice animénél,  mert hát akármilyen brutális is a történet ez mégiscsak egy fanservice anime, ráadásul a kettőssége ellenére működik.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_002

Az anime története alapvetően (túl) egyszerű. A fordulatok jól felvezetettek, emiatt meglepetéseket nem igazán tud okozni a történet. Az első pár rész után világosan előreláthatók a nagyobb fordulatok és a befejezés is egészen tiszta (sőt túlságosan is, de a karakterekhez képest a történet amúgy is csak másodhegedűs). Próbálkoztak a készítők de nagyobb meglepetéseket nem tudtak okozni, szóval váratlan fordulatokra ne számítsatok. Az egyetlen kellemesebb meglepetés az Embrió-kun (a főellenség) megjelenése okozta. A lázadás már az első perctől egyértelmű volt, a sárkányos fordulatot is lehetett már látni jó előre ha figyeltünk. Az igazi lényege a szereplők egymásra gyakorolt hatásának a részletes bemutatása és a folyamatos karakterfejlődés. A karakterek rengeteg játékidejük volt egymással foglalkozni így a kis csapat minden tagját alaposan megismerjük. Ez egyrészt jót tesz az anime szerethetőségének, másrészről így még a főbb mellékszereplőknek is élettel teli, bonyolult személyiségük van ami jól ellensúlyozza a külvilág picit egyszerűbb szereplőit. Ange fejlődését már egy kissé talán túlzásnak is lehet nevezni, de rajta keresztül sok mindent bemutatott az anime. Az indúlás elég kemény, de ahogy Tuskkal (a férfi főszereplő) bejön a romantikusabb szál az nem picit oldja a feszültséget. Bár Embrió-kun mesterkedései a végén valamelyest pótolja a sötét, komoly hangulatot de az már nem az igazi. Vannak az animének kemény jelenetei, epikus vagy mély párbeszédei, izgalmas harcai, elgondolkodtató és hátborzongató jelentei, jó beszólásai és vannak azok a szerencsétlen pillanatok amikor Tusk a lábak közé esés 2 kredites tárgyat gyakorolja. Szóval van itt minden. A fanszervízről nem beszéltem sokat, mert egészen természetes része a sorozatnak és a romantikus szálon kívül annyira nem dob ki a hangulatból. Biztos vannak olyanok akiket zavarni fog, de ők így jártak.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_147

Nálam Tusk megjelenése megölte a bulit. Egyrészről Ange megenyhült, ami alapvetően nem baj, viszont így következett pár laposabb rész ahol volt idő figyelni arra, hogy miért is van az az érzése az embernek, hogy ezt már látta. Mert láttuk. Az alapötlet és sztori alapvetően még egyedinek is mondható (fogjuk rá), de olyan sok részletet használtak fel újra más amimékből, hogyha azt egyszer észreveszed onnantól az megöli a maradék hangulatot. Minden történetet elmeséltek már egyszer szóval jól lopni nem bűn, de ehhez egyedi érzést kell kiváltania valaminek. Márpedig ez nem sikerült. A lázadás kitörése után túlságosan akcióközpontú lesz és mechás akcióban nem lehet egyedit alkotni (főleg nem ezekkel a gépekkel), a fanservices poénok többségét is láttuk már jobban előadva. (Ez alól talán a nagy kivétel mikor Ange esik bele arccal Tusk lába közé és be….. ) A sztorit a végéig untam, de a karakterek azért tartották bennem a lelket (nem volt rossz csak akciónak nem volt izgalmas, romantikának gyenge volt, komoly animének meg nem volt sem elég fordulatos, sem nem láttunk eleget a bábországból). A pár logikai bukfencen amit az anime bevállalt lépjünk mi is csak túl. (azt a bombás jelenetet leszámítva igazából semmi rendkívüli, csak  pár nehezen megindokolható apróság a karakterek viselkedésével kapcsolatban). A szereplők döntéseinek súlya és következménye van, de azért ez nem egy annyira drámai mű, ha értitek mire gondolok. A Tuskkal való romantikus szálat külön nem akarom bántani, bántja az saját magát XD Az endingnyi prológusokból mondjuk nagyon elegem van, szívesen megnéznék egy ovát még belőle. Kíváncsi lennék, hogy Angenak vagy Tusknak jön össze a háreme?

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_500

Grafikailag erős szezonátlagot hoz, egyedinek vagy hangulatosnak nem nevezném, de azért jó. Az op/end párosok elég felejthetőek, de az aláfestő zenék és a dalok egész jók lettek. Összefoglalva egy szereplőközpontú, nem túl pörgős akció anime, sötét hangulattal és sok fanszervízzel. Vannak irgalmatlan jó jelenetei és vannak irgalmatlan vicces vagy szimplán kissé gáz hibái. Mivel elnyerte a jóindulatomat megadnám rá a 7/10-et DE a TV-s cenzúrával nincs bajom, az egy szükséges rossz. De az az anime ami bevállal testüreg vizsgálatot, megerőszakolást, akasztást, Tuskot, párhuzamos világokat, teremtő elleni lázadást és kőkemény rasszista világképet képtelen két aranyos pici rózsaszín mellbimbóval előállni annak egyszerűen nincsen kegyelem. Bár elég szánalmasan hangzik az utolsó mondat, de most mondjátok, hogy nincs igazam. 6/10

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_024

6 pontos animét nem szoktam ajánlani, de ezzel kivételt teszek. Egy nézést mindenképpen megér. Sem hangulatában, sem mondanivalójában annyira nem egyedi, de egy tisztességes iparos munka némi ötletességgel. Főleg újabb animéseknek egész kellemes élmény lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.